SUBHANALLAH

Menikmati keindahan ciptaan Ilahi di Sharm El Sheikh

ALHAMDULILLAH

"seringkali kita melakukan dosa, bertaubatlah selagi bernyawa di dunia ini"

LAILAHAILLAH

"sollu alan Nabi Muhammad SAW"

ALLAHUAKBAR

"Merdeka pada hati jiwa itu lagi bermakna"

ASTAGHFIRULLAH

"Harimu adalah hari ini"

Tuesday, March 25, 2014

Ujian Allah tanda Allah sayang











Abdullah Takhir datang ke rumah Ustaz Azri menceritakan bagaimana hidupnya diuji dengan penuh kesusahan. Beliau tidak mampu lagi menghadapinya dan ingin berputus asa. 


Takhir mengadu kepada Ustaz Azri bahawa dia terasa amat letih untuk meneruskan perjuangan dan berlawan. Setelah satu masalah selesai, satu masalah baru pula timbul.








Ustaz Azri hanya mendengar dan tidak berkata apa-apa. Beliau menyuruh Takhir mengikutnya ke dapur.


Takhir 
pun mengikut tanpa bertanya. Ustaz Azri mengisi air di dalam tiga periuk kecil dan mendidihkannya ketiga-tiga serentak.


Semasa air mendidih, Ustaz Azri memasukkan lobak merah ke dalam periuk pertama, telur ke dalam periuk kedua dan biji kopi ke dalam periuk ketiga.


“Apa yang ustaz buat? Nak masak apa tu?”

Ustaz Azri tidak berkata apa-apa dan membiarkan air mendidih selama 20 minit. Setelah 20 minit, Ustaz Azri mengeluarkan lobak merah, telur dan biji kopi ke dalam sebuah mangkuk.

Takhir, apa yang enta nampak?”

“Lobak merah, telur dan kopi,” jawab Takhir.

Ustaz Azri menyuruh Takhir untuk menyentuh lobak merah tersebut. Takhir mendapati lobak itu sudah menjadi lembut. Kemudian Ustaz Azri menyuruh Takhir untuk memecahkan telur tersebut. Selepas mengupas kulitnya, Takhir mendapati isi telurnya sudah masak penuh. Kemudian, Ustaz Azri menyuruh Takhir mencuba air kopi di dalam periuk ketiga. Takhir berasa rasanya penuh aroma kopi.

“Ustaz, apa maksud semua ini?”

“Setiap benda ini (lobak merah, telur dan biji kopi) telah melalui kesusahan yang sama, iaitu air mendidih. Tapi setiap satunya memberikan reaksi berlainan.

Lobak merah masuk dalam keadaan keras, kuat dan kasar. Akan tetapi setelah melalui ujian air mendidih ia keluar lembik dan lemah.

Telur masuk dalam keadaan rapuh dan mudah pecah. Dalam cecair yang hanya dilindungi satu kulit yang nipis. Akan tetapi setelah melalui ujian air didih, ia bertukar menjadi keras.

“Bagi bijih kopi pula, ini yang menarik. Semasa mereka dalam air mendidih, mereka menukar seluruh air mendidih kepada air kopi yang wangi aroma seperti yang diminum Takhir tadi,” terang Ustaz Azri sambil tersenyum.

Mata Takhir seolah-olah terpukau dengan penjelasan Ustaz Azri.

“Jadi, Takhir adalah yang mana satu? Bila kesusahan melanda, bagaimana Takhir menghadapinya? Lobak merah, telur ataupun biji kopi?” tanya Ustaz Azri kepada Takhir yang tersentak dengan persoalan itu.


                                        


Wahai anakku,
Semasa ujian Allah datang mengetuk pintu kamu, bagaimana engkau harus menghadapinya?

Adakah kamu seperti lobak merah yang nampak kuat, tapi dengan sedikit ujian dan kesusahan, kamu bertukar menjadi lembik dan hilang segala kekuatan?

Ataupun kamu seperti telur dengan hati yang bagaikan cecair yang mudah dipengaruhi haba dan setelah melalui musibah, luaran kamu nampak tidak berubah, akan tetapi hati kamu dah bertukar menjadi keras, tidak gembira dan tidak beransur.

Ataupun kamu ialah biji kopi, makin didih, kamu mampu mengubah keadaan situasi kamu sehingga keadaan itu mengeluarkan bau aroma yang menakjubkan.

Jadi siapakah kamu, wahai anak kesayanganku?

Ingat, Allah tidak akan menguji seseorang melebihi kemampuannya. Apabila menghadapi kesusahan, ingatlah Allah sedang menguji kamu, dan aku berharap kamu bertindak seperti biji kopi, bertambah baik dan mengubah keadaan sekeliling kepada situasi positif.

Ingatlah, waktu yang paling sukar adalah masa terbaik untuk meningkatkan diri ke tahap yang lain.

 










Monday, March 17, 2014

Pemenang Winter Break Photo Contest '14







Tempat Pertama


Lah Fahmi

Tema : Ukhuwwah

Lokasi : Berlin, Germany

Quote : 

"The best friend is the one who reminds u of Allah and guides u to jannah"





Tempat Kedua


Iqy Haziq

Tema : Scenery

Lokasi : Cappadocia, Turkey

Quote :

“Earth and sky, woods and fields, lakes and rivers, the mountain and the sea, 

are excellent schoolmasters, 

and teach some of us more than we can ever learn from books."





Tempat Ketiga



  Athifah Abdul Aziz

Tema : Ukhuwwah

Lokasi: Dumyat, Egypt

Quote: 

"We are like shells. Strong and hard from the outside. 

Only a true friend Can prise open the 

tough shell and see the softness within."





Tempat Keempat


 Syahid Sapian

Tema : Scenery

Lokasi : Cappadocia, Turkey

Qoute : 

"Life is 10 percent what you make it, and 90 percent how you take it"
 




Tempat Kelima




Nur Insyirah Johari

Tema : Scenery

Lokasi : London, United Kingdom

Quote : 

"Being in a higher place should make you more humble, 

as you can see how small is the world and how great is God (Allah)."















Sunday, March 16, 2014

Saya Tak Perlu Tahu, Janji Saya Sihat





ataupun anda tergolong dalam golongan ini??


"Saya tak perlu tahu, janji saya sihat"


----------------------------------------------------
Antara penyebab mengapa perkara ini berlaku  dalam kalangan umat islam di Malaysia ialah:        

  • Umat Islam tak ambil tahu dengan kandungan ubat yang digunakan
  • Umat Islam tak tahu yang ubat digunakan mengandungi bahan babi
  •  Umat Islam tak bertanya dengan doktor tentang kandungan ubat yang digunakan
  •  Umat Islam tak dimaklumkan oleh doktor tentang kandungan ubat yang diberikan
  •  Tak faham dengan istilah ubat yang menyatakan ubat mengandungi babi
  •  Sering menggunakan situasi darurat kerana terdesak untuk menjadi sihat
  •  Terpedaya semasa membeli ubat dan apabila semak mendapati ubat mengandungi babi
    ---------------------------------------------------------------------------------------------



              Sebagai seorang pelajar Medik MUSLIM,                                                       adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memberi                                                       kesedaran kepada pesakit kita, saudara seakidah kita.


                                                                                                    SO WHAT                                                       IS OUR

     1.  Mencari pilihan ubat alternatif yang lain sekiranya anda diberikan ubat yang mengandungi unsur babi dengan menyenaraikan pilihan ubat-ubatan alternatif yang ada.

               Contohnya : Clexane digantikan dengan Arixtra yang mempunyai fungsi serta  keberkesanan yang sama iaitu mengelakkan masalah pembekuan darah.

    2.  Mengenalpasti ubat-ubatan yang telah diharamkan  dengan menyenaraikan fatwa-fatwa perubatan yang telah dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaaan, Malaysia dan Majelis Ulama Indonesia.

    3.  Mengenalpasti bahan-bahan haram haram yang digunakan dalam penghasilan ubat dengan membincangkan 7 kandungan bahan di dalam ubat yang dicurigai antaranya babi, daging yang asalnya dari gelatin stearic asid dan sebagainya.

4.  Mengenalpasti ubat-ubatan yang mengandungi kandungan babi di hospital tempat kita bekerja

5.  Membuat keputusan dalam memilih ubat-ubatan yang sesuai 

6.  Meningkatkan kesedaran halal dalam setiap aspek kehidupan anda dengan membincangkan sebab-sebab pengharaman dan bahaya-bahaya yang berkaitan dengan babi.

7.  Menyedarkan pesakit tentang hak mereka sebagai pengguna Islam yang berhak mengetahui tentang kandungan ubat-ubatan anda.

    8.  Memberi pendedahan pengetahuan kepada pesakit  dengan menerangkan istilah-istilah sains yang ramai orang Islam tidak tahu contohnya label bertulis “This product contain substance from porcine’ bermaksud “Produk ini mengandungi bahan daripada babi”.














Wednesday, March 12, 2014

Coffee Break and Hazelnut Brownies

Allow me to put up this, in case it benefits others. First off, I made the first trial in a bit of a rush, by comparing 2 recipes and gambled - praying that it'll turn out edible.  This is the original recipe, the first thing that come out in the Google search results, and to get an idea you can read the comments, good critics and bad.  Link is included below.So here goes nothing:


  gambar sekadar hiasan


    Ingredients 
    Original recipe makes 16 brownies
    • 1/2 cup butter
    • 1 cup white sugar
    • 2 eggs
    • 1 teaspoon vanilla extract
    • 1/3 cup unsweetened cocoa powder
    • 1/2 cup all-purpose flour
    • 1/4 teaspoon salt
    • 1/4 teaspoon baking powder
    • Frosting:
    • 3 tablespoons butter, softened
    • 3 tablespoons unsweetened cocoa powder
    • 1 tablespoon honey
    • 1 teaspoon vanilla extract
    • 1 cup confectioners' sugar

    Directions
    1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour an 8-inch square pan.
    1. In a large saucepan, melt 1/2 cup butter. Remove from heat, and stir in sugar, eggs, and 1 teaspoon vanilla. Beat in 1/3 cup cocoa, 1/2 cup flour, salt, and baking powder. Spread batter into prepared pan.
    1. Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Do not overcook.
    2. To Make Frosting: Combine 3 tablespoons softened butter, 3 tablespoons cocoa, honey, 1 teaspoon vanilla extract, and 1 cup confectioners' sugar. Stir until smooth. Frost brownies while they are still warm.

    • PREP25 mins
    • COOK35 mins
    • READY IN1 hr

    In courtesy of Allrecipe.com.

I followed the above recipe with a few adjustments:

Additional ingredients

  • Substitute white sugar to  1/2 cup brown sugar and another 1/4 white sugar...didn't really fill the sugar for 1 full cup, don't want it to be excessively sweet.  The amount I saw when I start pouring the sugar into the mix was worrying enough!  But if you don't have them, it's okay to just use whitesugar all the way, it just happen there's some in the cupboard.
  • didn't have cocoa powder, so melt 3 blocks (around 150g?) of corona chocolate (any cooking chocolate is fine, by the way.)
  • 1/2 cup of crushed hazelnut/walnut.  accidentally blend them to crumbs, but still retained few pieces - pleasant surprise to those lucky ones.
  • Frosting: used instant Kent Boringer chocolate sauce - would have attempted the suggested sauce in recipe, but time (and ingredients!) was short that day.


Additional steps
  • Melt chocolate in double boiler, add butter when almost all chocolate are melted.
  • Add hazelnut after the flour.
  • Bake until the top is flaky and fork come out clean.


Anyhow, thanks for asking, and hope yours turn out much better ! 

Still remember the time my friend Farhana made it, then got a taste of Afifah's, and brownies was a thing back then~~ Now, i just can't enough of LaPoire's hazelnut caramel brownies - which are dangerously sweet but oh so heavenly...it's probably the caramel (I'm a HUGE fan!!) and the crunches of hazelnut that made me come back for it, again and again...

You can listen to this while making it, dance to it even! (no, actually, don't do it)
Just for fun, a throwback:

Monday, March 3, 2014

Fruity Tale



How are y'all doing? A few weeks of remaining holiday stretches in front of us with no idea how to make use of them.  I hope you have plans, because free time is one of two : great treasure of a grave peril to mankind.
“It’s what you do in your free time that will set you free—or enslave you."
― Jarod KintzThis Book Title is Invisible



But I'm not here to ramble about time (though it's about time someone should).  I am here to share a little bit of what I do with my time.
Trying out new stuff, getting my hands on something I thought impossible, mostly something I like.
My cousin used this recipe successfully and all I did was follow through.
Courtesy from myresepi, the most visited page for malaysians kitchen dweller, I present to you 

FRUIT TART!! 

- easy peasy lemon squeezy...Be sure to give 'em a try

Before that, u gonna need some utensils:
Tart tins or tray, whichever you may have
It doesn't really matter how they look like, as long as it has that heavenly taste when you pop one in your mouth, that's more than enough.

If you don't have weighing scale don't fret because you can always convert to cups measurements - come on, everyone's got a cup in their kitchen, right?



For flour and confectioner sugar (gula pasir):                                    
Cups
 Grams
 Ounces
 1/8 cup
(2 Tablespoons)
 16 g
 .563 oz
 1/4 cup
 32 g
 1.13 oz
 1/3 cup
 43 g
 1.5 oz
 1/2 cup
 64 g
 2.25 oz
 2/3 cup
 85 g
 3 oz
 3/4 cup
 96 g
 3.38 oz
 1 cup
 128 g
 4.5 oz

Granulated sugar (gula kasar)
 Cups
 Grams
 Ounces
 2 Tbsp
 25 g
 .89 oz
 1/4 cup
 50 g
 1.78 oz
 1/3 cup
 67 g
 2.37 oz
 1/2 cup
 100 g
 3.55 oz
 2/3 cup
 134 g
 4.73 oz
 3/4 cup
 150 g
 5.3 oz
 1 cup
 201 g
 7.1 oz

Butter
1 cup = 8 oz
1 ounce = 28.34 grams, so one cup of butter weighs 227 grams.
1/4 cup of butter = 57 g
1/3 cup of butter = 76 g
1/2 cup of butter = 113 g

    Bahan-bahan ( 50-60 biji )
    • Pastri :
    • 250g mentega
    • 120g gula kastor
    • 1 biji telur gred B (drp peti ais)
    • 450g tepung gandum
    • 2 sudu teh air sejuk
    • 1/2 sudu esen vanila
    • Krim Kastad :
    • 100g tepung kastad
    • 150 ml air
    • 100g krim putar / susu UHT
    • BuahKiwi, Strawberi, Anggur,Peach
    Cara-cara
    1. 1. Putar mentega dan gula ( asal kembang) Masukkan telur, air, esen vanilla dan uli sebati
    1. Masukkan tepung dan putar perlahan hingga menjadi doh(x perlu lama-lama, asal sebati ok)
    1. Keluarkan doh dan masukkan dalam plastik. Rehatkan 15 minit dalam peti sejuk.
    1. Panaskan oven selama 15 minit. Ambil sebesar ibu jari kaki, penyetkan ke dalam acuan saiz 5cm.Acuan tidak perlu di griskan. Cucuk dengan garfu ditengah-tengah doh.
    1. Bakar selama 15 minit dengan kepanasan 180c atau hingga kekuningan.
    1. kalau nak bagi kulit tart tak lembik , bolehlah sapukan coklat masakan yg sudah dicairkan dan tunggu kering sebelum diisi kustard. Kalau tak letak pun tak pe, tapi kene makan segera. Coklat ini menghalang daripada kelembapan kustart mempengaruhi kerangupan kulit tart
    1. UNtuk Krim Kastad :
    1. Putar tepung kastad segera dgn air sejuk hingga pekat dan lembut. Masukkan krim putar dan kacau sebati Paipkan atas kulit tat dan hiaskan dengan buah-buahan



Ok, I did make my own pastry cream, though.  Melt 4 tbs (or more, use your taste bud) sugar in 1 cup of milk, inside a pot on low fire.  While waiting for it to become bubbly/frothy, mix well 4 tbs of custard powder in 1/4 cup milk (not the hot one, either room temperature or cold).  Pour the dissolved custard into the pot of sweetened milk, and keep the fire on low, stir well, until it thickens.  It'll take a while, so please resist the urge to add more custard since that will turn it into horrid solid yellow stuff.  Oh, and add some vanilla too.

If you have excess tart shells, and wanted to do something a little bit different, here's an idea:
Strawberry/ blueberry cheese tart
Chocolate ganache (fancy name prffftt - basically tart filled with molten chocolate with butter and whipping cream - like ones you do for almond london - and pop a few strawberries in..simple and yummy)



The more fruit the merrier (and healthier ^_^)


Strawberry cheese tart (strawberries are cheaper now)

Chocolate strawberry tart