SUBHANALLAH

Menikmati keindahan ciptaan Ilahi di Sharm El Sheikh

ALHAMDULILLAH

"seringkali kita melakukan dosa, bertaubatlah selagi bernyawa di dunia ini"

LAILAHAILLAH

"sollu alan Nabi Muhammad SAW"

ALLAHUAKBAR

"Merdeka pada hati jiwa itu lagi bermakna"

ASTAGHFIRULLAH

"Harimu adalah hari ini"

Sunday, March 31, 2013

Promosi MagenX

Bikon Batch jom lwn dengan MagenX , promosi sape lg mantap. >.<

MagenX membawakan kepada anda hot stuff kami yg hampir berhabuk x tersentuh. 
3 buku skali !!

1 ) Dalam Mihrab Cinta - Habiburrahman El Sherazy
Memaparkan 3 kisah dalam satu buku ,bagaimana Habiburrahman sekali lg menggunakan elemen ketuhanan dan nilai Islam yg tinggi dlm pnulisannya ,tajuk mcm jiwang hakikatnya buku ini sebenarnya mnginsafkan, buku ini sesuai ntuk mereka yg tercari kisah cinta luarbiasa yg mmpu mngubah jiwa.

2) Enjoy Your Life- Dr Muhammad Adb Al-Rahman Al-Arifi
Dgn rating 4.6 / 5 dri 70 pembaca, buku ini ternyata bukan buku biasa.
Buku ini menghimpunkan kisah2 baginda Muhammad SAW , dlm mnjalani khidupan baginda, sesungguhnya dgn mngikuti suri tauladan baginda urusan seharian terutama dlm mngendali hati hati manusia lebih mudah. A must-read book in your life! Bahkan, penulisnya juga bukanlah org biasa-biasa.

3) Aku dan Ikhwanul Muslimin - Prof. Dr. Yusuf Al Qaradhawi
"Aku ingin berterus terang mengatakan, bahawa aku memperoleh manfaat agama yang begitu besar dari Al-Ikhwan Al-Muslimun. Aku memperoleh faedah yang sangat banyak dari dakwah Ikhwan. Dakwah Ikhwan telah memperluas cakerawala fikiranku memahami Islam secara utuh, sebagaimana disyariatkan Allah SWT, sebagaimana tertera dalam kitab-Nya, seperti diserukan Rasul-Nya dan difahami oleh para sahabatnya. Islam adalah agama dan dunia, dakwah dan negara, aqidah dan syariat, ibadah dan kepimpinan..."- Prof. Dr. Yusuf Al Qaradhawi

Sorry for the long post ~~ selamat study (^.^ )y

ni link ntuk pinjam : 
 https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dF9LMnpOdXJkeDR3WkMwUkk2Q1d2ZXc6MQ
 



EXTRA-CLASS PATHO

Bismillah,siang tadi Dr Gina mintak kita sediakn mase 3jam utk belajar disease of mammary gland sbb nk habiskn syllabus awal,maka ni hasil b'bincngn dgn dr gina:
hari : sabtu (6 april)
masa : 9am -12 pm (akhawat)
11am - 2 pm (ikhwah)
tempat : lecture hall masing2.
*harap semua dpt kosongkan mse sabtu ni.

Saturday, March 30, 2013

Pathology - Museum Comments in Brief and Microscopy Scheme by Dr. Ehab Reefat

Salam Alaik. 

Maap noh annoying. 
Di sini adalah Salinan Museum Comments in Brief and Microscopy Scheme by Dr. Ehab Reefat, Dr. Tuisyen Pathology Ikhwah. 
Moga bermanfaat. 

http://bit.ly/museum-micros-comment-patho
 


Salam Alaik.

CAIRO UNIVERSITY INTERNATIONAL DAY

Oleh : Ahmad Tahir, Ketua Batch GenX 2013

AsSalamu’alaikum w.b.t.

1) Utk makluman semua, uni kita akan adakan program wajib setiap tahun, international day seperti berikut:-
*tarikh – khamis (4/4/13)
*masa – 9 pagi hingga 3 petang
*aktiviti – booth pameran, makanan nasional, persembahan

2) pada tahun ni, batch kita akan berkolaborasi dgn batch tahun 5 utk menyediakan makanan warisan MALAYSIA. Segala teknikal tugasan utk menjayakan aktiviti ini akan dimaklumkan kat kelas esok.. ikhwah oleh saya dan akhwat oleh huda

3) sama2lah kita jayakan program ini utk kita promosikan MALAYSIA di mata dunia.. we’re proud to be MALAYSIANS… :)

Kelas Tafaqquh 31 Mac 2013

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah pada minggu ini kelas tafaqquh sirah akan berjalan seperti biasa pada esok, 31 Mac 2013  (hari Ahad) jam 7.15 malam.
Namun,atas beberapa urusan,ustaz Malik tidak dpt hadir dan akan digantikan dgn Ustaz zuhaili Zainal Ali.
#Kelas akan bermula lewat sikit daripada waktu kebiasaan. Sila ambil cakna.

Sekian. Harap maklum.

"Mahasiswa Islami, Qudwah Insani"
.:Biro Pembangunan Insan:.

"At-Taqwa, As-Syifa, Ar-Rahmah"
PERUBATAN CAWANGAN KAHERAH 2013/2014

Basic life support 31 Mac-1 April 2013

Oleh : Ahmad Tahir, ketua Batch GenX 2013

Tarikh : 30 MAC 2013 

Salam, guys...

insyaAllah kelas basic life support kita berjalan seperti biasa minggu ni... iA belajar benda menarik, ECG monitoring or intramuscular injection.. pakat maghi ghamai2... :)

Barangan Basah Bikon

[BARANGAN BASAH BIKON]

Salam, ahli keluarga PCK!
PERHATIAN!
BERITA BAIK kepada sesiapa yang telah pun menempah BARANGAN BASAH daripada BIKON.
Sebagai makluman, barangan tersebut telah pun sampai di markas.
Semua penempah boleh mengambil barang tempahan di tempat dan masa yang ditetapkan:

Hari: Ahad
Tarikh: 31/3/2013
Masa: 3 - 6 pm
Tempat: Markas PERUBATAN Abu Rish

P/s: Bagi sesiapa yang terlepas peluang penempahan, usah bersedih hati kerana anda boleh mendapatkannya di markas melalui 'Stok Sedia Ada'.

"Your Need is Our Priority"
.:Biro Ekonomi:.
"At-Taqwa, As-Syifa, Ar-Rahmah"
~Ilmuan Berbakti, Teguh Sehati~
PERUBATAN Cawangan Kaherah 2013/2014

Seharum Kasturi Putih : Magen

promo promo~~
sape nk pinjam sila isi dlm borg online magen atau pm je admin. tY ♥

'Seharum Kasturi Putih': 

kompilasi cerpen-cerpen hasil karangan mereka yang sebidang dgn kita. isu yang diutarakan amat rapat dengan kita. seronok mendalami isu2 seperti menghadapi ibu muda tanpa suami, konsep tahayul, pengalaman mengikuti misi peprangan. buku yang amat sesuai untuk dibaca oleh kita selaku pelajar medik, khusus utk menaik semangat dan menambah cinta kepada dunia medik.
Best buku ni..mampu mnitiskan air mata ikhwah yg mmbacanya.=')

Tuesday, March 26, 2013

GenX in Epilepsy Day

Monday, March 25, 2013

Itenari Mikrobiology Praktikal 26 mac 2013

Kelas esok, 26 mac 2013, hari Selasa

Buku volume 2


Jemputan ke Program 1st Night in Barzakh

By Murshid Halim :

salam alaykum..
sy selaku kakitangan dlm program first night in barzakh anjuran Bpi GenX dengan rndah hati ingin menjemput kamu semua ke program mlm ni bermula seawal pkul 6 (akhawat) dan sblum 6.30 (ikhwah)..
ingin memohon maaf dari awal seandainya program ini mnganggu jadual kalian ^.^
-mknn rgan disediakan tp xjamin kyg maka mknlah kyg2 dlu di rumah
-akhawat pastikan dtg bermusyrif
-ziman practice qasidah baik2
see u guys tonite.t.care


Itenari Museum Pathology dan Histopathology 27/28 Mac 2013

Kelas Ganti Histopathology 24 April 2013 sempena cuti pembebasan Sinai

Assalamualaikum w.b.t,

Kelas HistoPathology  (Lab) pada 25 April 2013 diawalkan kepada :

Tarikh  : 24 April 2013 
Hari     : Rabu
Masa   : 2.00PM - 4.00 PM

Bersempena cuti pembebasan Sinai pada 25 April 2013. 

Gambar : 

Saturday, March 23, 2013

1st Night di Alam Barzakh Update



salam :D..Isnin 25 March..


Hari demi hari...sorg demi sorg kwn2 kita sudah pergi bertemu Ilahi...1 jam stengah lepas sorg rkn kita selamat dikebumikan..

kita???..sudah ready kah??..

status copied from Syakira Farha..
Akan dtg:
Kulit muke yg putih --> tanah
Rumah besar --> kubur
Kereta mahal --> keranda
Baju branded --> kain kapan
Perfume mahal --> kapur barus je.. :(

#Moga program ini dpt beri kesan kpd kita...kepada hati kita...akhlak kita..persediaan mental dan fizikal kita..
#Natijah yg dihrapkan dari program ini ialah supaya produktiviti kita semakin mningkat...insyAllah moga Final Exam nt result GenX cmerlang2 belaka..amiiin ya Rabb..

*credit to : Tasneem 'Aini [poster designer]
cc: Murshid Halim Nurul Sakinah

Solat Jenazah Allahyarham Faiz Izzudin


[Makluman: Solat Jenazah]

Jenazah Allahyarham Muhammad Faiz Izzudin Bin Daud, pelajar tahun 4 perubatan, Universiti Zagazig sedang dalam perjalanan ke Dataran Hayyu 'Asyir.

Berikut merupakan maklumat solat jenazah petang ini:

Hari: Sabtu
Tarikh: 23 Mac 2013
Tempat: Dataran Hayyu 'Asyir
Masa: 4.00 petang

Mohon sebarkan!

Jabatan Kebajikan dan Kemanusiaan
PERUBATAN 2013/2014

Friday, March 22, 2013

Bed time Checklist


Bed time checklist : 

Innalillahi Wa Inna ilaihi rajiun, berita pemergian saudara Faiz Izzudin Bin Daud

Berita pemergian saudara Muhammad Faiz Izzudin Bin Daud -

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

"Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali." (Surah Al-Baqarah : 156)

Seorang sahabat kita Muhammad Faiz Izzudin Bin Daud, tahun 4 perubatan Universiti Zagazig telah dijemput Allah SWT sebelum masuk waktu solat jumaat tadi, dimuliakan dengan husnul khatimah ,semoga ALLAH SWT memelihara roh Allahyarham dan menempatkan Allahyarham dalam kalangan orang-orang yang soleh dan diredhaiNYA.

Update : Basic Life Support

AsSalamu'alaikum ya akhi ya ukhti...

Ak baru ja konfermkan dgn dr heba pasal kelas basic life support. Kelas masih berbaki 4 minggu lagi dan berjalan seperti minggu lepas. Dr heba mintak maaf atas kelambatan dr yg bgi lecture. InsyaAllah perkara ni xkan berulang... dr ckp, antara silibus yg kita perlu habiskan, intravenous injection, ecg monitoring, trauma coping ect.. dr kater, subject ni amat penting utk kita dpt pglmn...

Selamat stadi utk Islam :)
 

Intergrated Lecutre dan Kelas Patho Systemic Ganti

Assalamualaikum 

Intergrated Lecture
Isnin ni kita akan ada integrated lecture pukol 10.30 pagi kat Hall B yang mana terdapat beberapa orang sahabat kita yang akan buat presentation.

Semua akan tengok dan bagi sokongan.

Kelas Patho Systemic Ganti
kelas patho systemic akan start kat tempat masing masing pukol 12.00 tgh hari, hari yang sama.
dan bagi mengantikan satu jam kelas patho systemic, kita akan gunakan waktu selepas meseum patho pukol 10 pagi hari Rabu kat tempat masing masing jugak.

Thursday, March 21, 2013

Jadual Peperiksaan Akhir Tahun Tahun Tiga 2013

Jadual Peperiksaan Akhir Tahun Tahun Tiga 2013


b) Jadual Peperiksaan Bertulis dan Oral
Tarikh
Hari
Subjek
Kertas
Masa
27/5
Isnin
Pathology
Bertulis (Krts 1)
10.00AM–12.00PM
29/5
Rabu
Pathology
Bertulis (Krts 2)
10.00AM–12.00PM
01/6
Sabtu
Pathology
Oral
NIL
08/6
Sabtu
Pharmacology
Bertulis (Krts 1)
10.00AM–12.00PM
10/6
Isnin
Pharmacology
Bertulis (Krts 2)
+ Practical
10.00AM–12.00PM
11/6
Selasa
Pharmacology
Oral
NIL
19/6
Rabu
Microbiology
Bertulis
10.00AM–12.30PM
22/6
Sabtu
Microbiology
Oral
NIL
26/6
Rabu
Parasitology
Bertulis
10.00AM–12.30PM
27/6
Khamis
Parasitology
Oral 
NIL


Weekly Extra Ikhwah : 22 Mac 2013

Subjek : Pharmacology
Tempat : Rumah Amir Hamzah
Masa    : 8.00 Pagi

Topik : Analgesics, Peptic Ulcer
Pembentang : Afiq Zharif Hussin

EME: Masalah Fail dan Yuran Menemui Jalan Buntu?

Aku dan Persepsi : Kisah aku dan Patologi


               Hari ni hari khamis. Kelas tak banyak mana pun. Tapi aku sendiri pelik, mata kuyu habis. Tak cukup tidur kut. Dari tadi aku menilik jam tangan. "Dah 1.45", aku menggerutu. Kelas praktikal mikroskop tadi pukul 12 lebih dah habis. Kalau ikut nafsu yang memang selalu ada dalam diri aku ni, dah lama aku angkat kaki, balik rumah, makan dan rehat. Tapi hari ni ada kelas muzium patologi khas, Doktor Amal ajar. Aku jujurnya memang malas. Hari ni pergi kelas pun separa ikhlas je. Tapi tengok kawan aku macam Jamal, Afiq,  semangat je ke kelas, mau tak mau, aku gagahkan juga diri nak ke kelas ni. 

             15 minit berlalu, kelibat doktor masih lagi tak kelihatan. Duduk , baring, jalan sini, jalan sana, semua aku dah buat. Aku yang dah mengantuk habis dah mula meroyan, kalah orang mengandung. Beg dah kemas-kemas, dah bersedia nak balik rumah. Tiba-tiba Lah Fahmi, yang dari tadi duduk perhati aku, dia tegur. "Kau nak balik kenapa Ihsan? nak guna internet, sini ada Wifi. Kalau nak tidur, tidur je kat situ. Nanti doktor datang, aku kejut". Sementalah tu, aku jadi serba salah. Kalau aku balik, karang nampak ego maksimus pula. Akhirnya aku mengalah. Kepala aku , aku baringkan juga atas kerusi keras tu. Macam magika, sedar tak sedar, lena juga aku , mau setengah jam. 


             Tepat 2.30 Petang, Doktor Amal datang. Dia minta maaf, dia lewat. Nampak raut wajah dia, penat, namun tetap riang dan bersemangat nak ajar masa tu. Dengan lafaz bismillah, satu persatu dari kesemua 29 Jar Cardio Vascular tu dia ajar ; sangat tersusun, sampai aku yang mengaku sedikit Lampi ni pun faham dengan baik tentang kesemua jar tu. Semakin dia ajar, Semakin hati aku dipagut rasa bersalah. Mulut aku terkumat-kamit ulang apa yang dia sebut, sedang otak terus berfikir dan berfikir.

            Aku nak gelakkan diri aku sendiri. Biar terbahak-bahak, biar nampak yang aku ni tolol mengalahkan Pak Pandir. Aku sanggup bayar hampir 600 Le untuk tuisyen praktikal patologi, sanggup gagahkan diri pergi kelas pagi Sabtu, hari cuti, namun susuk tubuh aku ni malas melampau-lampau nak pergi kelas yang Doktor Amal bagi. Kenapa? Sebab kelas tu free, hati aku menjerit? Doktor Amal ajar tak bagus ke, aku terus monolog? Hebat kelas dia, senang cakap, Superblah! Habis? Habis? Aku tak ada jawapan. 

            Yang pasti, tulah persepsi. Kalau benda berbayar, mindset aku benda tu bagus. Tak boleh tinggal. Rugi. Tapi bila benda senang-senang, Allah bagi kat tangan, aku tak reti bersyukur. Mudah-mudah aku buang. Tadi lepas kelas, aku rasa macam nak tunduk-tunduk beribu kali macam Jepun kat Doktor Amal sebab sudi luangkan masa untuk ajar aku. Tapi aku kawal juga perasaan menggedik tu, takut pula orang kata over.

                 Aku sedar, tak ada guna cakap terima kasih semata-mata. Ya, minggu depan, ada kelas Respi, aku azam aku nak pergi. Tak, aku kena pergi. Khamis depan, 28 Mac 2013, aku bulat besar-besar dalam Planner Perubatan kesayangan aku. Aku tak nak jadi orang yang tertipu dengan persepsi sendiri. Kalau ada member tanya, bagus ke kelas tu, aku akan cakap memang bagus. Sesuperb yang berbayar, sepercuma kasih sayang Doktor Amal untuk kita. Tak kisahlah kalau aku Lampi mana pun, tak tahu nak beza vegetation masa akut rheumatic endocarditis ke masa kronik, yang penting, bila aku pergi, aku dapat redha doktor, doa doktor, macam kawan aku Jamal dan Lah selalu cakap. Sebab aku tau, kejayaan aku , suatu hari nanti (Amiin dan InsyaAllah), bukan sekadar pada kertas dan dakwat, tapi lebih dari tu, berkat dalam ilmu yang aku akan terus kutip di bumi Ardul Kinanah ni. Kan? 

Futsal : 21 Mac 2013

Tarikh  : 21 Mac 2013
Masa    : 6.00 p.m - 8.00 p.m
Tempat : Tidak dinyatakan

7 aras nafsu









7 aras nafsu
....................

kita yang mana?

kalau elok arasnya maka syukurlah

kalau sebaliknya berubahlah

"yang tentu boleh berubah hanyalah diri sendiri"









Wallahualam
.....................






Wednesday, March 20, 2013

1st Night in Barzakh

Salam 3layk. InsyaAllah satu program batch dibawah kelolaan BPI Batch GenX 2012/2013 akan dilaksanakan pd 25hb Mac ini bertempat di Markas Perubatan Abu Risy. 

Fokus utama program ini ialah bagi memaparkan realiti drpd bayangan yg ada dlm benak kita mengenai Alam Barzakh. Diharapkan agar program ini dijadikan sebuah medan untuk menambah ilmu disamping berdakwah kepada sahabat-sahabat kita.

"Hidup itu pasti, Akhirat itu realiti"

Berita Induk: JPA Kupas Pengiktirafan Universiti, Perjelas Kenaikan Elaun Pelajar

# Mohandessin, 19 Mac

# Seramai 11 ahli Majlis Tertinggi PERUBATAN (MTP) yang diketuai oleh Presiden, Abd Rahim Samad telah pun mengadakan pertemuan secara rasmi bersama Encik Zikril Azan Bin Abdullah selaku pegawai Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di Mesir. Majlis Ramah Mesra PERUBATAN bersama JPA ini dimulakan dengan sesi pengenalan ahli MTP yang merupakan sejarah pertama pentadbiran baru PERUBATAN pusat sesi 13/14 yang terdiri daripada dua orang wakil setiap universiti. Seterusnya sesi pengenalan Encik Zikril dan kata-kata aluan dari beliau menyambut mesra kedatangan MTP.

# "Kesemua 7 PERUBATAN Cawangan termasuk PERUBATAN pusat perlu memainkan peranan yang penting untuk mempererat hubungan dengan universiti masing-masing", begitulah kata-kata Encik Zikril dengan rasa bangga terhadap PERUBATAN yang kini mempunyai 7 cawangan.

Berita Penuh: http://perubatan.org/v3/peristiwa/142-induk/2485-jpa-kupas-pengiktirafan-universiti-perjelas-kenaikan-elaun-pelajar
 


" At-Taqwa, As-Syifa, Ar-Rahmah "

~ Ilmuwan Berbakti, Teguh Sehati ~

PERUBATAN 2013/2014


Author GenX : Sistem auto indeks artikel

Assalamualaikum w.b.t, 

Pertamanya nak wara-warakan pasal blog batch yang sudah diperelok sedikit sebanyak. 

Keduanya, nak maklumkan kepada para penulis GenX tentang sistem auto indeks yang akan digunakan dalam blog ini selepas ini. 

Kalau tengok di bahagian atas blog ni, Kita dah ada beberapa kategori, seperti Akademik GenX, Aktiviti GenX dan Menarik.

Semua post dalam blog ini akan disusun mengikut kategori-kategori yang ada diatas, namun penulis artikel kenalah labelkan artikel mereka dengan betul. 

Setiap item yang dipost boleh diletakkan lebih dari satu label, ikut kesesuaian, dan kalau nak tambah label-label sendiri pun tak ada masalah. artikel yang tak ada label akan keluar di main feed ( home) dan tidak tersenarai dalam kategori-kategori di atas ni . 

a) Macam mana nak letak label :


tengok gambar yang admin dah share di atas ni. Lepas dah tulis artikel , tekan je butang label tu dan tulis atau pilih label yang bersesuaian . siap, tekan publish :) 

Label yang ada auto indeks ni perlu dieja sebiji dan sebijan seperti yang di list kat bawah ni yek. kalau tak, dia akan keluar pada kategori lain. 

b) Label-label yang ada auto indeks :

1) Indeks di bawah kolumn "Menarik" : 

i) Artikel : Hampir semua post (tazkirah ke, pandangan ke) pakai label ni. 
ii) Ulasan Buku :  Kalau post pasal book review, gunakan label ni. jangan lupa untuk tambah label 'Magen' juga
iii) Gambar : Post komik dan gambar-gambar menarik.
iv) Video : untuk post yang ada video atau memang nak share video
v) Seni : post cerpen, sajak, puisi dan lain-lain

2) Indeks di bawah kolumn "Aktiviti GenX" : 
i) Magen : post berkaitan Magen dan ulas-mengulas buku
ii) Tazkirah : Apa-apa post berkaitan Tazkirah. jangan lupa untuk tambah label 'BPI' juga.
iii) BPI : post berkaitan BPI.
iv) Futsal : post tentang bila waktu main futsal
v) Sukan : untuk post berkaitan sukan dan aktiviti luar. 
vi) Program Khas : apa-apa program special bawah batch

2) Indeks di bawah kolumn "Akademik GenX" : 
i) Dropbox : BUKAN label. ni link semata-mata
ii) Akademik : apa-apa je info, cerita or benda menarik tentang apa-apa yang kita belajar . biasanya akan diguna dengan label lain sekali. 
iii) Parasitology : Perkongsian berkaitan Parasitology
iv) Pharmacology : Perkongsian berkaitan Pharmacology
v) Pathology : Parasitology : Perkongsian berkaitan Pathology
vi) Microbiology  : Perkongsian berkaitan Microbiology
vii) Peperiksaan : Perkongsian apa-apa berkaitan peperiksaan.
viii) Jadual Peperiksaan : Perkongsian tarikh, masa exam. jangan lupa gunakan label 'Peperiksaan' juga. 

2) Indeks di bawah kolumn "Notis dan Persoalan" : 
i) Nota AJK Batch : post oleh AJK batch, ajk-ajk kecilnya serta kuncu-kuncu yang berkaitan.
ii) Lain2 : Post-post lain seperti bikon, aqsa perubatan dan lain-lain. 

Selamat menggunakan blog dan study smart! :) 


JAKSI PERUBATAN : Laporan Kes Melibatkan Mahasiswa Malaysia

KAHERAH, 17 Mac- Seorang mahasiswa Malaysia kehilangan sebuah motosikal baru-baru ini. Mangsa dikatakan meletakkan motosikalnya di dalam kawasan universiti berdekatan dengan bangunan Jabatan Farmakologi dan Parasitologi. Malangnya, mangsa tidak mengunci tayar motosikal tersebut lalu memudahkan pencuri untuk mengambil kesempatan. Tambahan, motosikal mangsa tidak mempunyai sebarang nombor plat pendaftaran dan ini menyukarkan siasatan polis untuk mengesan motosikal mangsa.

Pihak JAKSI sekali lagi ingin mengingatkan kepada mana-mana pelajar yang memiliki motosikal agar meningkatkan langkah-langkah keselamatan seperti mengunci tayar motosikal, memasang alat penggera dan menyempurnakan proses membuat nombor plat pendaftaran motor bagi memudahkan urusan siasatan pihak polis andai sebarang kejadian yang tidak diingini menimpa motosikal anda.

Letakkan motosikal di kawasan yang lebih selamat seperti di hadapan bangunan Jabatan Hal Ehwal Pelajar (Shu'un Tullab), kawasan letak kenderaan berpagar di hospital lama universiti dan kawasan-kawasan berpagar berdekatan dengan pintu masuk hospital lama universiti.

"Haq Tertegak, Bi'ah Terpelihara"

JAKSI PERUBATAN 2013/2014

Sebarang laporan dan aduan, sila hubungi :
Aimatnuddin Husairi bin Hassan – 0114 7626435
Siti Rokiah binti Ishak - 0111 5813604

Futsal : 20 mac 2013

Tarikh  : 20 Mac 2013
Masa    : 7.00 p.m - 9.00 p.m
Tempat : Tidak dinyatakan

Teaser 1st Night di Alam Barzakh

Kelas Tambahan Pathology 21 Mac 2013

Assalamualaikum 
Esok, Khamis, Dr Amal nak buat kelas tambahan untuk kita.

Nak revise jars yang ada dalam CVS.

Pukol 1.30 petang kat muzium.

Semua ikhwah akhowat yang berkelapangan dijemput hadir nak nak lagi those yang memang tak amek tusyen praktikal.

It's free and dont come to the museum unless you have revised 1st.

Pendaftaran: Bengkel Penulisan PERUBATAN kali ke-2

Anda minat menulis?
Ingin mengetahui kaedah penulisan yang mampu menambah kemahiran dalam berkarya?

Mari sertai kami dalam Bengkel Penulisan PERUBATAN kali ke-2, dengan kerjasama Must Read Sdn Bnd !

23 Mac 2013| Sabtu| 2.00 P.M.-8.00 P.M.
Markas Abu Risy, Sayyeda Zainab.

#Perkongsian bersama penulis yang berpengalaman
#Praktikal Penulisan/ KJ Method
#Makanan disediakan
#Yuran, 15 LE sahaja

Sesiapa yang berminat boleh mendaftarkan diri dengan :

1. Mengisi borang online di pautan ini.
-http://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2F1b5tXSFU8kPu2zR44fvgE95feTVAgvkqXB1E1t8O3ZwY%2Fviewform&h=sAQG2R5nl
 


2. Hubungi wakil kami.

-Wan Ahmad Fawwaz - 0114-2440219
-Nabil Huda - 0114-0810934

Pendaftaran dibuka SEKARANG!

TERBUKA kepada semua ahli PERUBATAN di SEKITAR KAHERAH.

" Ilmuwan Berbakti, Teguh Sehati "

" At-Taqwa, As-Syifa', Ar-Rahmah "

.:Biro Penerbitan dan Penerangan:.
PERUBATAN Cawangan Kaherah
sesi 2013/2014.

Kematian

Tersebut pada hadith bahawa Malaikat Maut memandang pada muka setiap hamba Allah 70 kali setiap hari. Maka apabila dia diutuskan kpd seseorang,dan dia melihat org itu tertawa,maka dia pun berkata : "Hairan sungguh anak Adam ini,aku diutuskan kepadanya utk mengambil rohnya,sedangkan dia masih lagi tertawa."

Dalam sebuah hadith yg sohih menyebutkan: Perkara yg pertama dibukakan kpd penglihatan mata si mayat ialah mikrah:iaitu tangga antara langit dan bumi yg dibuat drpd zamrud hijau yg sgt elok dan tidak pernah dilihat sumpamanya. Hal demikian itu berlaku tatkala dia(mayat) memanjangkan pandangan mata kepadanya.

Misteri Alam Kubur.Syeikh Daud bin Abdullah al-Fatani,m/s 55&59

Pokok Berbuah

Firman Allah swt :

 “Dan perangilah di jalan Allah orang-orang yang memerangi kamu..” (2:190)
Perang dalam islam hanya boleh dilakukan apabila keadaan memaksa dan hanya apabila umat islam diserang. Peperangan dalam Islam bertujuan sebagai balasan untuk mempertahankan kesucian agama, bangsa dan keluarga dari diserang musuh.

KISAH-KISAH DALAM PEPERANGAN
Peperangan pertama dalam Islam telah menyaksikan kemenangan tentera Islam melawan tentera kuffar dalam Perang Badar. Tentera Islam yang berjumlah 300 pada waktu itu telah berjaya mengatasi kekuatan musyrikin Quraisy yang berjumlah 1000 orang.  Keikhlasan tentera dan para mujahidin Islam dalam menegakkan panji agama Islam telah membuktikan bahawa tiada yang mustahil di dalam kekuasaan Allah bahkan hanya pengharapan dan penyerahan diri secara mutlak kepadaNYA membuahkan kejayaan di dunia lagi.

 Berakhirnya perang Badar menimbulkan ketidakpuas hatian musyrikin Quraisy terhadap kemenangan orang Islam. Mereka telah merancang untuk menyerang tentera Islam bagi menebus kembali maruah tercalar dek kekalahan yang tidak logik akal bagi mereka. Akhirnya, tercetus  perang Uhud di bukit Uhud. Perancangan yang rapi dilakukan oleh nabi Muhammad SAW dalam menghadapi peperangan kali ini. Semua tentera Islam mengetahui tugas dan posisi masing-masing malah strategi yang dirancang seakan dapat menggambarkan kemenangan umat Islam. Tentera musyrikin pula dipimpin oleh salah seorang daripada panglima perang yang handal iaitu panglima Khalid al-Walid yang masih belum memeluk Islam pada ketika itu.

Pada mulanya peperangan berpihak kepada tentera Islam. Kebijaksanaan Rasulullah dalam mengatur tentera Islam, terutamanya pasukan memanah yang berada di puncak bukit, memberi kelebihan kepada pihak Islam. Serangan mereka dari atas membuatkan tentera musyrikin kucar-kacir dan banyak yang terbunuh malah terdapat juga tentera musyrikin yang berundur. Namun, apabila tentera memanah melihat ramai yang meninggalkan harta mereka, mereka telah turun dari atas bukit untuk memungut hasil rampasan perang dan hanya segelintir sahaja yang masih tinggal di atas bukit. Mereka ini adalah golongan yang patuh dengan arahan rasulullah saw kerana masih kekal di posisi masing-masing sehinggalah perang tamat.

Akibat dari ketidakpatuhan tentera Islam terhadap arahan Rasulullah, tentera Khalid al-Walid telah mengambil posisi mereka di atas bukit. Maka, peperangan yang tadinya memihak kepada tentera Islam telah bertukar kepada kaum musyrikin. Ramai tentera Islam telah terbunuh dan Rasulullah sendiri tercedera. Bahkan ada berita yang mengatakan Rasulullah telah terbunuh dan melemahkan semangat mereka untuk untuk terus berperang.  Akhirnya, pihak musyrikin telah menamatkan peperangan ini kerana mereka percaya dengan khabar tersebut.

Perjuangan para muslimin diteruskan lagi dalam perang Khandak. Perang yang menyaksikan kaum Yahudi bersama tentera Quraisy berganding bahu dalam menentang umat Islam. Mereka telah mengepung kota Madinah untuk memerangi kaum muslimin. Malah, pada ketika ini terdapat kaum Yahudi yang melanggar perjanjian dengan Rasulullah dan mengkhinanati perjanjian tesebut. Seorang pemuda bernama Salman al-Farisi telah melontarkan idea bernas beliau untuk menggali parit di sekeliling Madinah. Cadangan ini dipersetujui oleh Rasulullah saw. Akhirnya tentera kuffar berundur kerana keberkesanan strategi ini.

Seterusnya sejarah menyaksikan peperangan yang menyayat hati dalam sejarah Islam, iaitu perang Mu’tah. Perang yang tercetus pada tahun ke 8 hijrah ini terjadi kerana penolakan kerajaan Rom terhadap dakwah Rasulullah. Pada ketika ini Rasulullah telah menugaskan Zaid bin Harithah sebagai panglima perang manakala Ja’far bin Abi Talib dan Abdullah bin Rawahah masing-masing sebagai pengganti Zaid, seandainya Zaid syahid. Malah perang ini disertai oleh Khalid bin al-walid yang baru memeluk islam pada ketika itu.
Sewaktu peperangan, Sebatang tombak menembusi tubuh Zaid dan beliau akhirnya gugur. Bendera segera diambil oleh Ja'far bin Abi Thalib.Ketika musuh telah mengepung kudanya, Ja'far justeru turun dan terus menuju ke tengah-tengah musuh mengayunkan pedangnya. Tiba-tiba seorang tentera Romawi datang dan berhasil memukulnya. Pukulan itu menyebabkan tubuh Ja'far terbelah dua dan beliau syahid menemui Tuhannya.

Bendera lalu disambar oleh Abdullah bin Rawahah dan terus dibawa dengan menunggang kuda menuju ke tengah musuh. Beliau juga turut syahid menyusuri kedua sahabatnya. Bendera lalu diambil oleh Tsabit bin Arqam seraya berteriak, "Wahai kaum Muslimin! Berkumpullah disekeliling seseorang."Lalu kaum Muslimin pun berkumpul mengelilingi Khalid bin Al-Walid dan bendera Nabi terus diserahkan kepada Khalid yang kemudian terus memimpin pasukan.

APLIKASI DALAM KEHIDUPAN

“Those who cannot remember history are condemned to repeat it.”

Sejarah tidak berlaku hanya untuk dilihat dan dirakamkan dalam mushaf-mushaf sejarah sahaja. Malah ia bukanlah setakat salah satu silibus yang dihafal oleh pelajar sekolah dan dilupakan setelah berakhirnya hari peperiksaan. Sepatutnya sejarah zaman lampau perlu dihayati oleh semua pihak. Apatah lagi sejarah Islam yang begitu banyak memberikan kisah dan pengajaran yang patut dicontohi oleh generasi pemuda zaman sekarang.

Tentera Islam yang sedikit jumlahnya dalam perang Badar telah berjaya menewaskan tentera musyrikin yang berjumlah beberapa kali ganda melebihi bilangan tentera Islam. Kualiti umat Islam yang dilahirkan hasil tarbiyah oleh Rasulullah saw mampu melawan norma yang biasanya membuktikan yang ramai dapat mengalahkan bilangan yang sedikit. Mereka ini adalah para sahabat yang sanggup mati dan berjihad sedaya dan semampu mereka dalam menyebarkan dakwah Islam. Hanya kepada Allah mereka memohon pertolongan dan mengharapkan bantuan. Sikap ini yang patut dipupuk dalam diri seorang muslim yang sejati. Bahkan dalam diri seorang mahasiswa khususnya, bukanlah kuantiti mahasiswa yang mengenggam segulung ijazah yang ditekankan tetapi mahasiswa yang berdaya saing dan mempunyai kemahiran  mantap yang ingin dilahirkan.

Kepatuhan kepada ketua amat dituntut dalam Islam, bahkan dalam peperangan Uhud tentera Islam dikalahkan kerana sikap tentera Islam yang tidak mematuhi arahan rasulullah. Persatuan atau jemaah itu didirikan dengan adanya ahli dan ketua, tetapi tiadakan tertegak sesuatu persatuan tanpa wujudnya sifat mematuhi arahan ketua. Bahkan sikap mengikut kepala sendiri dan membelakangkan ketua bakal menghancurkan jemaah tersebut. Jadi wujudnya satu persatuan yang berjaya dan kukuh dalam masyarakat itu, disebabkan oleh adanya kerjasama, tolak ansur dan yang paling utama adalah melaksanakan tugas yang diberikan berdasarkan arahan ketua.

Perang Khandak menyaksikan, seorang pemuda yakni Salman telah mencadangkan satu idea yang bernas yang membawa kepada kemenangan islam dengan izin Allah. Inovasi dalam memberi idea amat dituntut pada masa kini, apatah lagi pada era globalisasi yang menuntut mahasiswa agar berfikir secara  di luar kotak. Walaupun kedengaran tidak logik pada awalnya namun, berani dalam memberi idea dapat membantu menyelesaikan sesuatu masalah yang dihadapi. ‘Blue ocean strategy’  yang sejak akhir-akhir ini selalu diungkapkan sebenarnya amat sesuai dengan situasi ini.

Akhirnya perang Mu'tah yang memberi gambaran tentang sifat jihad yang amat kuat di kalangan para sahabat. Seharusnya, sifat ini ditanam dan dipupuk dalam diri seorang mahasiswa dan para pemuda. Tanpa sifat jihad yang hanya menginginkan redha Allah, Islam tidak mungkin akan tertegak di bumi ini. Sifat jihad ini jugalah yang telah melahirkan ramai tokoh-tokoh terkemuka Islam samada pada masa kini atau lampau. Bagi situasi seorang mahasiswa, jihad inilah yang mendorong agar bersungguh dalam pelajaran untuk agama Islam, bahkan sifat jihad inilah yang bakal menggerakkan persatuan tanpa meminta apa-apa penghargaan atau balasan kerana hanya keredhaan Allah yang diharapkan.

Sebagai seorang mahasiswa kelas pertama yang berintegriti, kita seharusnya dapat mengambil iktibar dan pengajaran daripada kisah-kisah sejarah Islam padanya punyai banyak teladan yang mantap. Bukan sekadar tahu dan belajar tetapi mahasiswa yang cekap perlu mengapikasikan ilmu dan beramal dengan ilmu. Bak kata pepatah, “ilmu tanpa amal, ibarat pokok tanpa buah”. Pokok yang  tidak dapat memberi faedah kepada orang lain dan diri sendiri. Jadilah mahasiswa yang cerdik dan celik akalnya, dan sudah pastinya beramal dengan gaya hidup muslim cemerlang.

Hasil Nukilan: Siti Fatimah Az-Zahra' binti Kamarulzaman (harherron)